Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek śliwkowy z orzechami"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7426
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2348
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7426
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2348
Składniki
Przesianą mąkę, cukier, sól i masło siekamy na stolnicy nożem. Dodajemy mielone orzechy, żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Natłuszczoną tortownicę (najlepiej o karbowanym dnie) wylepiamy 2/3 porcji rozwałkowanego ciasta.
Z pozostałego, również rozwałkowanego ciasta wycinamy radełkiem paseczki. Smarujemy je pozostałym roztrzepanym jajkiem i układamy na cieście tak, by powstała kratka. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestrzenie między kratkami wypełniamy powidłami. Dopiekamy jeszcze 15 minut. Dekorujemy połówkami lub ćwiartkami orzechów.
<strong>Przepis nadesłała Agata Sikorska</strong>Źródło: Rewia