Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek śliwkowy z orzechami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 556
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 556
Składniki
Przesianą mąkę, cukier, sól i masło siekamy na stolnicy nożem. Dodajemy mielone orzechy, żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Natłuszczoną tortownicę (najlepiej o karbowanym dnie) wylepiamy 2/3 porcji rozwałkowanego ciasta.
Z pozostałego, również rozwałkowanego ciasta wycinamy radełkiem paseczki. Smarujemy je pozostałym roztrzepanym jajkiem i układamy na cieście tak, by powstała kratka. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestrzenie między kratkami wypełniamy powidłami. Dopiekamy jeszcze 15 minut. Dekorujemy połówkami lub ćwiartkami orzechów.
<strong>Przepis nadesłała Agata Sikorska</strong>Źródło: Rewia