Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik palce lizać"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód i przyprawę do pierników. Zdjąć z ognia, dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka, energicznie wymieszać.
Masa powinna się spienić. Porcjami dosypywać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszać, aż będzie gładka.
Ciasto wylać do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto będzie upieczone, wystudzić i polukrować.
Cukier puder utrzeć z sokiem i 2 łyżkami gorącej wody na gładki i lśniący lukier. Szybko wylać na ciasto, nim zastygnie. Udekorować migdałami.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium