Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Modra sałatka po małopolsku"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć kapustę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj na tarce o małych otworach. Rozdrobnione jabłko natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebule obierz, drobno posiekaj. Jeśli chcesz, aby cebula miała łagodniejszy smak, ułóż ją na sitku. Posyp cukrem, a po minucie przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz.
Ogórki kwaszone zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rozdrobnione jabłko, cebulę oraz ogórki przełóż do dużej salaterki. Dosyp skórkę cytrynową oraz wystudzoną kapustę. Wymieszaj, skrop oliwą.
Sałatkę przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ew. szczyptą cukru oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze połączyły.
Gotową sałatkę udekoruj gałązkami świeżej natki. Podawaj jako dodatek do gotowanych ryb albo świątecznych pieczeni.Źródło: Tina