Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Modra sałatka po małopolsku"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22351
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13920
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4352
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 536
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 468
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22351
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13920
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4352
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43317
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 536
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 468
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć kapustę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj na tarce o małych otworach. Rozdrobnione jabłko natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebule obierz, drobno posiekaj. Jeśli chcesz, aby cebula miała łagodniejszy smak, ułóż ją na sitku. Posyp cukrem, a po minucie przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz.
Ogórki kwaszone zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rozdrobnione jabłko, cebulę oraz ogórki przełóż do dużej salaterki. Dosyp skórkę cytrynową oraz wystudzoną kapustę. Wymieszaj, skrop oliwą.
Sałatkę przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ew. szczyptą cukru oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze połączyły.
Gotową sałatkę udekoruj gałązkami świeżej natki. Podawaj jako dodatek do gotowanych ryb albo świątecznych pieczeni.Źródło: Tina