Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Modra sałatka po małopolsku"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć kapustę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj na tarce o małych otworach. Rozdrobnione jabłko natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebule obierz, drobno posiekaj. Jeśli chcesz, aby cebula miała łagodniejszy smak, ułóż ją na sitku. Posyp cukrem, a po minucie przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz.
Ogórki kwaszone zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rozdrobnione jabłko, cebulę oraz ogórki przełóż do dużej salaterki. Dosyp skórkę cytrynową oraz wystudzoną kapustę. Wymieszaj, skrop oliwą.
Sałatkę przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ew. szczyptą cukru oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze połączyły.
Gotową sałatkę udekoruj gałązkami świeżej natki. Podawaj jako dodatek do gotowanych ryb albo świątecznych pieczeni.Źródło: Tina