Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mrożony sorbet z mango i kiwi"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94088
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2787
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1657
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94088
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2787
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1657
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Składniki
Wodę, cukier i sok z cytryny gotuj kilka minut, aż zredukuje swoją objętość o ćwiartkę. Odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie obierz mango oraz kiwi i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj wraz z miętą na mus i wymieszaj z syropem.
Teraz sprawdź poziom słodkości. Jeśli jest przesłodzone, dolej sok z cytryny.
Gotowy sorbet wlej do plastikowego naczynia i wstaw do zamrażarki.
Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił się zbitą bryłą lodu. Jeśli po zmrożeniu jest zbyt twardy, ponownie go zmiksuj i zmroź jeszcze przez 15-20 minut.
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>Źródło: Super TV