Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki dla małej baletnicy

Muffinki dla małej baletnicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Muffinki dla małej baletnicy"

Składniki

  • 20 dag masła
  • 11 dag cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do piecz
  • 10 dag mrożonych malin
  • po 20 dag białego sera i mascarpone
  • 10 dag cukru pudru
  • posypka
  • słodkie ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffinki dla małej baletnicy

Przygotowanie

  1. Miękkie masło włóż do miski, wsyp cukier kryształ, utrzyj do białości. Dalej ucierając, stopniowo wbijaj po jednym całym jajku. Na koniec do masy wmieszaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.

  2. Foremki na muffiny wyłóż ozdobnymi papilotkami (papierowymi koszyczkami). Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Maliny lekko rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni.

  3. Foremki z muffinkami ułóż na blasze do pieczenia. Do każdej porcji ciasta włóż kilka malin. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny około 25 minut. Wyjmij i ostudź.

  4. Biały ser zmiksuj z mascarpone oraz cukrem pudrem na gładki krem. Schłodź w lodówce. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na muffinki. Posyp różową posypką. Ozdób cukrowymi baletnicami.

  5. Najprostszy krem do muffinek zrobisz z masła i cukru pudru. Aby był odpowiednio gęsty, schłodź go dobrze w lodówce. Słodką masę ozdób cukrową posypką, wiórkami, pokruszonymi ciasteczkami albo drażetkami z czekoladowym lub też orzechowym nadzieniem.

  6. czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 1,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń