Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki marchewkowo-pistacjowe"
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4713
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 279
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 798
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1137
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 437
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4713
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 279
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 798
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1137
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 437
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut.
We wgłębienia formy na muffinki powkładać po 2 papierowe foremki. Marchew obrać, drobno zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę.
Schłodzone białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi goździkami i cynamonem oraz pistacjami (łyżeczkę pistacji odłożyć do dekoracji).
Sypkie połączyć z masą żółtkową. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką do papierowych foremek w formie.
Każdą muffinkę posypać odłożonymi pistacjami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 – 20 minut. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem albo kakao.Źródło: Życie na gorąco