Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki marchewkowo-pistacjowe"
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3804
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 395
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3804
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 395
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut.
We wgłębienia formy na muffinki powkładać po 2 papierowe foremki. Marchew obrać, drobno zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę.
Schłodzone białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi goździkami i cynamonem oraz pistacjami (łyżeczkę pistacji odłożyć do dekoracji).
Sypkie połączyć z masą żółtkową. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką do papierowych foremek w formie.
Każdą muffinkę posypać odłożonymi pistacjami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 – 20 minut. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem albo kakao.Źródło: Życie na gorąco