Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki marchewkowo-pistacjowe"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12134
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut.
We wgłębienia formy na muffinki powkładać po 2 papierowe foremki. Marchew obrać, drobno zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę.
Schłodzone białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi goździkami i cynamonem oraz pistacjami (łyżeczkę pistacji odłożyć do dekoracji).
Sypkie połączyć z masą żółtkową. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką do papierowych foremek w formie.
Każdą muffinkę posypać odłożonymi pistacjami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 – 20 minut. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem albo kakao.Źródło: Życie na gorąco