Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki marchewkowo-pistacjowe"
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 381
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1812
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17543
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 381
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1812
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17543
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut.
We wgłębienia formy na muffinki powkładać po 2 papierowe foremki. Marchew obrać, drobno zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę.
Schłodzone białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi goździkami i cynamonem oraz pistacjami (łyżeczkę pistacji odłożyć do dekoracji).
Sypkie połączyć z masą żółtkową. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką do papierowych foremek w formie.
Każdą muffinkę posypać odłożonymi pistacjami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 – 20 minut. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem albo kakao.Źródło: Życie na gorąco