Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to murzynek z kremem ajerkoniakowym. Niesamowite połączenie smaków i prostoty. Wypiek bardzo szybko się robi. Praktycznie zajmuje nam to kilka chwil. Smak po upieczeniu jest niesamowity. Dodatkowo co ważne krem ajerkoniakowy uzupełnia smak ciasta, ale nie dominuje. To ciasto dosyć często przygotowuje na niedzielne popołudnie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Ciasto na murzynka: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Masa ajerkoniakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Wystudzone ciasto kroimy na pół. Ciasto przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Ponownie chłodzimy godzinę.
Zapraszam na mojego bloga !