Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mus egzotyczny"
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 116
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 547
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1499
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 116
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 547
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1499
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
l 1/2 owocu granatu
<strong>Ewentualnie:</strong>
l 1/2 opakowania serka mascarpone
Kiwi umyj, obierz, pokrój na mniejsze cząstki. Następnie zmiksuj z dodatkiem cukru pudru blenderem lub mikserem w naczyniu koktajlowym. Mus kiwi odstaw na kwadrans do lodówki.
Pomarańczę sparz, a gdy ostygnie, starannie osusz. Nie przekrawając owocu, zetrzyj z połowy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Teraz przekrój owoc na pół i z tej samej połówki wyciśnij sok. Pozostałą połówkę owocu ze skórką pokrój w półplasterki.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z sokiem wyciśniętym z cytryny (dodawaj go bardzo powoli, aby śmietanka się nie zważyła) oraz z cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli deser przygotowujesz z serkiem mascarpone, połącz go teraz z bitą śmietaną.
Do szklanych pucharków nakładaj na przemian po porcji musu z kiwi oraz bitej śmietany. Udekoruj wierzch plasterkami pomarańczy oraz miąższem (pestkami) owocu granatu. Deser schładzaj co najmniej 15 minut przed podaniem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie