Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus szampański z białej czekolady z sosem malinowym"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22222
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 155
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 345
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 476
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22222
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 155
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 345
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 476
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 1,5 godz.
Podgrzej w rondelku śmietankę, rozpuść w niej czekoladę i stopniowo dolewaj szampana, dokładnie mieszając. Ubij masę na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij białka z jaj, po czym delikatnie połącz je z czekoladową masą. Mus wlej do jednej dużej foremki lub kilku mniejszych i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Cukier wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na ogniu, aż powstanie jasnobrązowy karmel. Nie mieszaj go ani nie potrząsaj patelnią. Do karmelu wrzuć maliny i nadziane na wykałaczki kawałki skórki z cytryny obrane z białego miąższu – inaczej sos będzie gorzki. Gdy owoce puszczą sok, sos zagotuj i zestaw z ognia.
Wyjmij skórki cytrynowe, zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się malinowych pestek. Wyłóż mus na duży talerz. Udekoruj go sosem, świeżymi malinami i kawałkami lub długimi wiórkami ciemnej czekolady.Źródło: Twój Styl