Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus z kokosową czekoladą na upalne dni"
Czy w tłusty czwartek można przestrzegać diety i wciąż uczynić zadość tradycj...
Odsłon: 1919
Czy w tłusty czwartek można przestrzegać diety i wciąż uczynić zadość tradycj...
Odsłon: 1919
Składniki
Wiórki kokosowe lekko podpraż na suchej patelni, potrząsając nią. Gorzką czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością śmietany. Rondelek postaw na garnku z gotującą się wodą i rozpuść czekoladę. Potem dodaj do niej podprażone wiórki kokosowe i wymieszaj.
Truskawki oczyść, opłucz i osusz. Jedną trzecią odłóż. Z pozostałych weź jedną trzecią i je zmiksuj. Resztę pokrój w ćwiartki (jeśli truskawki są bardzo duże, to pokrój w ósemki).
Białą czekoladę połam, włóż do rondelka, wlej mleko i, cały czas mieszając, rozpuść ją na małym ogniu.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmieszaj do niej delikatnie białą czekoladę roztopioną z mlekiem (wlewaj ją cienkim strumykiem). Następnie połącz ze zmiksowanymi truskawkami i na końcu z ćwiartkami (lub ósemkami) truskawek.
Mus z białą czekoladą porozkładaj do pucharków. Z wierzchu polej kokosową czekoladą. Każdą porcję udekoruj pozostałymi truskawkami. Deser podawaj schłodzony.
ok. 30 minut, Porcja 515 kcal, Koszt porcji ok. 3 zł, Przepis na 4 porcje.Źródło: Kobieta i życie