Do góry

Desery Przepis na:

Mus z kokosową czekoladą na upalne dni

Mus z kokosową czekoladą na upalne dni

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Mus z kokosową czekoladą na upalne dni"

Składniki

  • 8 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag wiórków kokosowych
  • 400 ml kremówki
  • 10 dag białej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 dag truskawek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe lekko podpraż na suchej patelni, potrząsając nią. Gorzką czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością śmietany. Rondelek postaw na garnku z gotującą się wodą i rozpuść czekoladę. Potem dodaj do niej podprażone wiórki kokosowe i wymieszaj.

  2. Truskawki oczyść, opłucz i osusz. Jedną trzecią odłóż. Z pozostałych weź jedną trzecią i je zmiksuj. Resztę pokrój w ćwiartki (jeśli truskawki są bardzo duże, to pokrój w ósemki).

  3. Białą czekoladę połam, włóż do rondelka, wlej mleko i, cały czas mieszając, rozpuść ją na małym ogniu.

  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmieszaj do niej delikatnie białą czekoladę roztopioną z mlekiem (wlewaj ją cienkim strumykiem). Następnie połącz ze zmiksowanymi truskawkami i na końcu z ćwiartkami (lub ósemkami) truskawek.

  5. Mus z białą czekoladą porozkładaj do pucharków. Z wierzchu polej kokosową czekoladą. Każdą porcję udekoruj pozostałymi truskawkami. Deser podawaj schłodzony.

  6. ok. 30 minut, Porcja 515 kcal, Koszt porcji ok. 3 zł, Przepis na 4 porcje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń