Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowo-orzeźwiające, lekko słodkie, z kruchą bezową czapeczkę - idealny deser na upalne dni.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Składniki
Brzoskwinie zalać na krótko wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce przekroić na pół i wydrylować. Połówki owoców ułożyć wypukłościami do dołu w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Jagody delikatnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym ręcznikiem. Połowę z nich wymieszać z sokiem z porzeczki i sokiem z cytryny i napełnić nimi zagłębienia w połówkach brzoskwiń.
Białko ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, dodając przy tym stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w formie małej gwiazdki i wycisnąć pianę na owoce, po czym posypać je cukrem pudrem.
Połówki brzoskwiń piec około 10 min w gorącym piekarniku, aż bezowe czapeczki się zarumienią. Na talerzykach układać po dwie połówki owoców, polewając je odrobiną soku powstałego w czasie pieczenia. Przybrać resztką jagód oraz listkami mięty i natychmiast podawać.