Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowo-orzeźwiające, lekko słodkie, z kruchą bezową czapeczkę - idealny deser na upalne dni.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Brzoskwinie zalać na krótko wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce przekroić na pół i wydrylować. Połówki owoców ułożyć wypukłościami do dołu w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Jagody delikatnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym ręcznikiem. Połowę z nich wymieszać z sokiem z porzeczki i sokiem z cytryny i napełnić nimi zagłębienia w połówkach brzoskwiń.
Białko ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, dodając przy tym stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w formie małej gwiazdki i wycisnąć pianę na owoce, po czym posypać je cukrem pudrem.
Połówki brzoskwiń piec około 10 min w gorącym piekarniku, aż bezowe czapeczki się zarumienią. Na talerzykach układać po dwie połówki owoców, polewając je odrobiną soku powstałego w czasie pieczenia. Przybrać resztką jagód oraz listkami mięty i natychmiast podawać.