Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka

Napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 3478

Bardzo lubię stare przepisy naszych babć są proste ale efekt bardzo pozytywnie zaskakuje. Wprost przepadam za napoleonkami a ten przepis dostałam od babci mojej koleżanki. Napoleonka jest wyśmienita. Rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek wody
  • 2 żółtka
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Ja skracam ten czas do 4 godzin.
    Następnie ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i upiec w 180 stopniach około 10-15 minut na złoty kolor. Przy wyjmowaniu z blaszki trzeba zachować ostrożność ponieważ jest bardzo kruche.

  2. Wszystkie składniki masy umieszczamy w garnku, mieszamy. Następnie gotujemy cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na jeden placek i przykryć drugim. po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń