Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1280
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 742
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1393
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1280
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 742
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1393
Składniki
Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie według przepisu na opakowaniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną miksujemy na gładką masę.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z masłem i wydrążoną laską wanilii. Do mleka dodajemy masę z żółtkami i, energicznie mieszając, by nie powstały grudki, chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy krem zgęstnieje, odstawiamy.
Do nieco wystudzonego kremu wlewamy likier jajeczny. Lekko mieszamy i wykładamy na upieczony spód z ciasta francuskiego.
Krem smarujemy konfiturą, przykrywamy drugim ciastem i na kilka godzin (najlepiej na całą noc) wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu kroimy na kwadraty.
Wartość odżywcza jednej sztuki: 256 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 31 g, Węglowodany: 34 gŹródło: Rewia