Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Napoleonki, czyli kremówki"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 porcji
Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach 48x30 cm. Następnie pokrój je na 4 paski jednakowej szerokości.
Przenieś je na dwie blachy i ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty krem. Garnek wstaw do zimnej wody i, cały czas mieszając, ostudź (inaczej utworzy się na nim gruby kożuch).
Wystudzony budyń roztrzep i dodaj do niego pokrojone masło. Mieszaj, aż powstanie jednolity krem.
Na jeden pasek ciasta wyłóż po połowie kremu i dokładnie odsączonych z zalewy mandarynek. Przykryj drugim paskiem. Tak samo postępuj z dwoma pozostałymi paskami.
Wstaw ciasto do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Wierzch oprósz przez drobne sitko cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie