Desery Przepis na:
Nibysernik

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 48
Dodano: 14.06.2010
Odsłon: 2922
Składniki
- jogurt naturalny 3,5%, 1kg
- jajka, 2
- cukier, 1/2 szkl. można dać więcej
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 1
- rodzynki spażone, 1/2 szkl
- żelatyna, 3 płaskie łyżeczki
- truskawki, 15 szt.
- galaretka malinowa, 1
- andruty, 2 szt
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
wieczorem lub rano jogurt wylać na sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, i wsadzić do lodówki. (po odcieknięciu powinno zostać ok 600 gram masy) jeśli tyle nie ma dodać do 600 gram serwatki, która została na dnie naczynia). oczywiście pod sito dajemy miseczkę:-)
-
Dnia następnego lub kilka godzin później: Dno foremki wyłożyc podwójnie andrutami. (robiłam w tortownicy 24cm.)
-
Galaretkę rozpuścić jak w przepisie. odstawić
-
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody. jak napęcznieje wstawic do naczynia z gorącą wodą i rozpuścić,
-
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać masę jogurtową i wymieszać; (można mikserem), pomalutku wlewać letnią żelatynę i miksować wszysko na gładką masę dodać rodzynki; na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. wylać do foremki i poukładać połówki truskawek, wstawić do lodówki.
-
Jak masa stężeje dzieło uwienczyć galaretką i zostawić do zastygnięcia min 5h (u mnie cała noc); a później tylko pałaszować!!!! :-)
Komentarze do przepisu (1)

Mateusz15 15 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Musi być całkiem smaczne ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz