Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
W dużej misce wymieszaj serek waniliowy z jajkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodaj cukier waniliowy.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do składników w misce. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek.
Szklanką powycinaj z niego kółka. Małym kieliszkiem wytnij środki. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, znów wytnij kółka z dziurkami.
Na głębokiej patelni albo we frytownicy rozgrzej olej. Partiami wkładaj przygotowane oponki, tak żeby się nie dotykały. Ciastka smaż na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Gotowe oponki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oblej stopioną polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie, ciastka posyp posiekanymi pistacjami.
60 min •Sztuka: 285 kcal •Cena sztuki: ok. 70 grŹródło: Naj