Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe biszkopciki"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424346
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424346
Składniki
W rondelku zagotuj olej z 1 szklanki cukru, wodą oraz kakao. Wystudź. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru, który pozostał. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ucieraj.
Wlej wystudzoną mieszankę z rondelka, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj łyżką. Dno prostokątnej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 40-45 min w temp. 180° C.
Przygotuj krem. Orzechy drobno zmiel. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Do rondelka wlej mleko, dodaj orzechy oraz 2 łyżki cukru. Zagotuj, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudź. Do miękkiego masła dodaj pozostały cukier, utrzyj mikserem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj mleko z orzechami oraz rum.
Z wystudzonego ciasta foremką wytnij okrągłe ciasteczka. Każde posmaruj kremem orzechowym, wierzch posyp odłożonymi orzechami.
80 minut. Sztuka: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie