Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe biszkopciki"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1478
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 654
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1310
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 352
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1478
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 654
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1310
Składniki
W rondelku zagotuj olej z 1 szklanki cukru, wodą oraz kakao. Wystudź. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru, który pozostał. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ucieraj.
Wlej wystudzoną mieszankę z rondelka, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj łyżką. Dno prostokątnej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 40-45 min w temp. 180° C.
Przygotuj krem. Orzechy drobno zmiel. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Do rondelka wlej mleko, dodaj orzechy oraz 2 łyżki cukru. Zagotuj, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudź. Do miękkiego masła dodaj pozostały cukier, utrzyj mikserem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj mleko z orzechami oraz rum.
Z wystudzonego ciasta foremką wytnij okrągłe ciasteczka. Każde posmaruj kremem orzechowym, wierzch posyp odłożonymi orzechami.
80 minut. Sztuka: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie