Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzeźwiający deser z galaretki"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Galaretki wsyp do miski, wlej 230 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, by się rozpuściły. Tru skawki umyj, usuń szypułki, pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Wystudzone galaretki wlej do musu truskawkowego, dodaj ewentualnie cukier do smaku, wymieszaj. 3 masy truskawkowej wlej do foremki (najlepsza będzie silikonowa) w kształcie babki. Wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do jogurtu dodaj cukier puder, zmiksuj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Stopniowo, powoli miksując, dodawaj ją do jogurtu. Na koniec wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Masę jogurtową przelej do formy na stężałą masę truskawkową, wstaw do lodówki.
Na masę jogur tową wylej pozostałą masę truskawkową (gdyby masa przed wylaniem stę żała, naczynie z masą wstaw do miski lub garnka z gorącą wodą i mieszaj aż uzyska płynną konsystencję). Wstaw do lodówki na kilka godzin.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie