Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owoce zapiekane pod bezą"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Składniki
Owoce w zależności od gatunku oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Wszystkie owoce wymieszaj z 5 łyżkami cukru i skrop alkoholem. Równomiernie rozłóż je na spodzie żaroodpornej formy. Białka ubij na sztywną pianę z octem winnym (ew. z sokiem wyciśniętym z cytryny).
Do sztywnej piany dosypuj porcjami pozostały cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijaj, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się błyszcząca.
Bezę wyłóż na owoce, formując trzy rozety. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC. Piecz około 50 minut.
75 min; Porcja: 320 kcal; Cena porcji: 2,75 zł.Źródło: Naj