Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owocowa rolada"
Rolada biszkoptowa o smaku ciastek Oreo. Przygotujecie ją bardzo łatwo, a efe...
Odsłon: 422
Rolady są pracochłonne, ale warto je przygotować. Są pyszne, podane z sosem...
Odsłon: 710
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 71
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 257
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 129
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 71
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 257
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 129
Składniki
Maliny przełóż na sitko. Pozostaw je w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną i ociekną. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą i połową cukru. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy i ostrożnie wymieszaj.
Żółtka dodajemy do ubitych białek pojedynczo i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
Płaską blachę z piekarnika (o wymiarach 32x39 cm) wyłóż pergaminem. Na papier wylej ciasto biszkoptowe. Równomiernie je rozsmaruj po całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piecz przez około 10 minut.
Ciasto biszkoptowe najłatwiej rozsmarujemy łopatką albo nożem z szerokim ostrzem.
Gorący biszkopt przełóż na lnianą ściereczkę. Oderwij papier. Ciasto ciasno zwiń (razem ze ściereczką). Zostaw do wystudzenia. W międzyczasie żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, brzoskwinie osącz, a maliny zmiksuj z resztą cukru i przetrzyj przez sitko.
Ściereczkę możemy wcześniej lekko posypać cukrem. Ciasto nie przyklei się do tkaniny.
Ubij 1 i 1/2 szkl. śmietany, połącz z malinami. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Dodaj ją do malinowej śmietany. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącym kremem. Na kremie ułóż pocięte na cienkie cząstki brzoskwinie.
Ciasto ciasno zwiń, schłodź. Resztę śmietany ubij, przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na wierzch rolady. Udekoruj ją cukrem pudrem, pistacjami i malinami.
Śmietanę mocno schładzamy. Zbyt ciepła może podczas ubijania zamienić się w masło.Źródło: Naj
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Desery
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
Desery
Najlepsze ptysie z kremem ajerkoniakowym
Desery
Torcik wielkanocny z niespodzianką w środku
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto bez miksera z jabłkami i budyniem zapraszam po przepis
Odsłon: 247
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
"Dalej szły słodkie mazurki, jak kwadratowe kobierczyki, przybrane w lukier,...
Odsłon: 157