Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne, mogą doskonale zastąpić (lub uzupełnić) tradycyjne pączki np. w tłusty czwartek.
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 2951
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 289
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 2951
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 289
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 160
Składniki
Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.
Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.
Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.