Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5909
Dodano: 23.01.2017
Odsłon: 33239
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Jajka zmiksować z cukrem i serkiem.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja).
Do szerokiego garnka wlać tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta).
Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej.
Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjmować, gdy będą miały lekko brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obtoczyć, obsypać obficie cukrem pudrem.
Porcja pozwala zrobić około 25 - 30 mini pączków. Proponuję robić od razu podwójną porcję, gdyż bardzo szybko znikają.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)