Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panierowane pałki kurczaka"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.
Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.
Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dosypuj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.
Kurczaka panieruj tuż przed smażeniem, by płatki nie odpadły.Źródło: Świat kobiety