Do góry

Desery Przepis na:

Panierowane pałki kurczaka

Panierowane pałki kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 15

Przepis wart wypróbowania: "Panierowane pałki kurczaka"

Składniki

  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 25 dag mąki
  • proszek do pieczenia
  • 8 dag płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 12 pałek kurczaka
  • olej
  • 1 cytryna
  • mielona słodka papryka
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Panierowane pałki kurczaka

Przygotowanie

  1. Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.

  2. Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.

  3. Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.

  4. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.

  5. Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dosypuj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.

  6. porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.

  7. Kurczaka panieruj tuż przed smażeniem, by płatki nie odpadły.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń