Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Panna cotta z wiśniową nutą"
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1402
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4917
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4064
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1402
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4917
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4064
Składniki
ok. 40 minut • Porcja ok. 155 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 6 porcji
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do nasiąknięcia. Wanilię przekrój wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka.
Do garnuszka wlej śmietankę i mleko, wsyp cukier, ziarenka wanilii (lub ekstrakt) oraz laskę wanilii. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści.
Połowę płynu odlej do drugiego garnuszka i wlej do niego syrop wiśniowy. Szybko wymieszaj. Różowym płynem napełnij miseczki do połowy. Przestudź i schłodź. Gdy zacznie tężeć ostrożnie dopełnij jasnym płynem. Przykryj miseczki i wstaw do lodówki do stężenia
Na moment zanurz miseczki we wrzątku i wyjmij deser na talerzyki. Podawaj z cząstkami czerwonego grejpfruta.
Taki deser można podawać zarówno z owocami, jak i sosem toffi, czekoladowym czy karmelowym oraz z orzechami.Źródło: Kobieta i życie