Do góry

Desery Przepis na:

Papryka pieczona z kaszą i mięsem

Papryka pieczona z kaszą i mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Papryka pieczona z kaszą i mięsem"

Składniki

  • 4 średnie papryki
  • 1 szklanki pęczaku
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryka pieczona z kaszą i mięsem

Przygotowanie

  1. Z papryk odetnij czubki i usuń gniazda nasienne. Opłucz, osusz. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Z pora zdejmij wierzchnie liście, opłucz i pokrój go w cienkie ćwierćtalarki. Pieczarki pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, wrzuć kaszę. Gotuj na małym ogniu 12-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.

  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, por, pieczarki oraz cebulę. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Patelnię zdejmij z ognia, do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Wystudź. Do miski włóż mięso, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, wystudzone warzywa oraz kaszę. Starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej wydrążone papryki.

  3. Papryki wstaw do żaroodpornego naczynia. Wlej ok. 200 ml wody, przykryj przykrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w temp. 180° C

  4. 120 minut, sztuka: 370 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń