Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Papryka pieczona z kaszą i mięsem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5439
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5439
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Składniki
Z papryk odetnij czubki i usuń gniazda nasienne. Opłucz, osusz. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Z pora zdejmij wierzchnie liście, opłucz i pokrój go w cienkie ćwierćtalarki. Pieczarki pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, wrzuć kaszę. Gotuj na małym ogniu 12-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, por, pieczarki oraz cebulę. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Patelnię zdejmij z ognia, do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Wystudź. Do miski włóż mięso, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, wystudzone warzywa oraz kaszę. Starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej wydrążone papryki.
Papryki wstaw do żaroodpornego naczynia. Wlej ok. 200 ml wody, przykryj przykrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w temp. 180° C
120 minut, sztuka: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie