Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Papryka pieczona z kaszą i mięsem"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25054
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25054
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 159
Składniki
Z papryk odetnij czubki i usuń gniazda nasienne. Opłucz, osusz. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Z pora zdejmij wierzchnie liście, opłucz i pokrój go w cienkie ćwierćtalarki. Pieczarki pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, wrzuć kaszę. Gotuj na małym ogniu 12-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, por, pieczarki oraz cebulę. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Patelnię zdejmij z ognia, do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Wystudź. Do miski włóż mięso, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, wystudzone warzywa oraz kaszę. Starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej wydrążone papryki.
Papryki wstaw do żaroodpornego naczynia. Wlej ok. 200 ml wody, przykryj przykrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w temp. 180° C
120 minut, sztuka: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie