Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paryski tort na biszkoptach"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3936
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19921
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3046
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4260
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3936
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19921
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3046
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4260
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Następnie delikatnie wmieszaj kwaśną śmietanę i rum oraz usztywniacz do bitej śmietany.
Jedną trzecią kremu odłóż do miseczki. Do reszty masy wsyp kakao, starannie wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż jasnymi biszkoptami i rozsmaruj na nich połowę kremu kakaowego. Wstaw na chwilę do lodówki, aby warstwa tortu lekko stężała.
Następnie rozsmaruj jasną masę i wciśnij do niej ciemne biszkopty (kilka odłóż do dekoracji). Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu kakaowego. Powciskaj pozostałe jasne biszkopty, wygładź wierzch. Tort wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj biszkoptami i wiórkami kokosowymi.
Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,40 zł.
Aby przygotować domowe biszkopciki, ubij pianę z 3 białek, połącz ją z 1/2 szkl. cukru, a następnie z 3 żółtkami i 2/3 szkl. mąki. Na blachę wyłożoną pergaminem wylewaj łyżką małe kółeczka. Piecz w temp. 180 st., aż biszkopty się zrumienią.Źródło: Świat kobiety