Do góry

Desery Przepis na:

Paryski tort na biszkoptach

Paryski tort na biszkoptach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 15

Wypróbowany przepis na "Paryski tort na biszkoptach"

Składniki

  • 200 ml kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • 40 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 1 op. usztywniacza do śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag jasnych biszkoptów
  • 5 dag biszkoptów kakaowych
  • wiórki kokosowe do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Paryski tort na biszkoptach

Przygotowanie

  1. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Następnie delikatnie wmieszaj kwaśną śmietanę i rum oraz usztywniacz do bitej śmietany.

  2. Jedną trzecią kremu odłóż do miseczki. Do reszty masy wsyp kakao, starannie wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż jasnymi biszkoptami i rozsmaruj na nich połowę kremu kakaowego. Wstaw na chwilę do lodówki, aby warstwa tortu lekko stężała.

  3. Następnie rozsmaruj jasną masę i wciśnij do niej ciemne biszkopty (kilka odłóż do dekoracji). Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu kakaowego. Powciskaj pozostałe jasne biszkopty, wygładź wierzch. Tort wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj biszkoptami i wiórkami kokosowymi.

  4. Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,40 zł.

  5. Aby przygotować domowe biszkopciki, ubij pianę z 3 białek, połącz ją z 1/2 szkl. cukru, a następnie z 3 żółtkami i 2/3 szkl. mąki. Na blachę wyłożoną pergaminem wylewaj łyżką małe kółeczka. Piecz w temp. 180 st., aż biszkopty się zrumienią.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń