Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pastelowe rozetki"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Białka mocno schłodź w lodówce. Następnie wymieszaj je z 2 łyżkami zimnej wody i sokiem z cytryny. Ubij mikserem. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, porcjami dosyp cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Masę bezową podziel na kilka części. Do każdej dodaj odrobinę barwnika spożywczego w innym kolorze. Zabarwione na pastelowo masy bezowe kolejno wkładaj do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie małej gwiazdki.
Blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Wyciskaj na nie małe rozetki z kolorowych mas. Zachowaj duże odległości, bo bezy jeszcze podrosną w czasie suszenia.
Blachy wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 80oC. Susz beziki 3 godziny. Po wystudzeniu ostrożnie przełóż je do pudełeczka.Źródło: Naj