Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Patisony nadziewane serem"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22447
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 201
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22447
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Składniki
Patisony umyj pod bieżącą wodą, zetnij w każdym wierzch. Małą łyżeczką wydrąż środki. Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć – dodaj sól, włóż patisony i gotuj je tak długo aż staną się miękkie (czyli około 15 minut). Następnie schłodź je w lodowatej wodzie, aby nie straciły koloru.
Do miseczki włóż ser, dodaj siekane zioła i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.
Podgotowane patisony dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdy wypełnij farszem twarogowo-ziołowym. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz użyć szprycki cukierniczej lub zrobić rożek z trójkąta papieru pergaminowego. Faszerowane patisony ułóż na półmis- ku lub talerzu i udekoruj je gałązkami świeżego koperku.
Szybkim sposobem przygotowania patisona jest ugotowanie go we wrzątku lub na parze. W tym celu obierz patisona ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki po 2-3 cm, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 10 min. Podawaj na ciepło, polany masłem z bułką tartą lub samym masłem.
30 minut Porcja: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie