Do góry

Desery Przepis na:

Pieczeń wieprzowa z rozmarynem

Pieczeń wieprzowa z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Pieczeń wieprzowa z rozmarynem"

Składniki

  • Składniki
  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanej natki do podania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń wieprzowa z rozmarynem

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso umyj i osusz. Posmaruj je połową oliwy i podsmaż na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni (3-4 minuty).

  2. Przełóż mięso do naczynia do pieczenia. Posiekaj rozmaryn, czosnek i liście laurowe. Wymieszaj przyprawy z pozostałą oliwą i winem. Polej mieszaniną mięso i dokładnie je w niej obtocz. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.

  3. Wyjmij na chwilę z piekarnika, posyp skórką cytrynową, polej sokiem i miodem. Piecz jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przykryj i odstaw na 15 minut. Przed podaniem posyp natką.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń