Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
Składniki
Wodę na syrop wlać do garnka i rozpuścić w niej cukier. Zagotować i pozostawić bez mieszania 5 min na małym ogniu, po czym zdjąć z kuchenki. Dodać sok jabłkowy i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporną formę wysmarować połową masła. Jabłka umyć, osuszyć i z każdego wyciąć specjalnym nożem gniazdo nasienne. Następnie obrać od góry do 1/3 wysokości i ustawić jedno przy drugim w formie. Każde jabłko polać przygotowanym sosem.
Galaretkę wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i migdałami i napełnić masą owoce. Formę wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut, aż jabłka będą miękkie.
Resztę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim płatki owsiane. Jabłka wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Na każdym umieścić kulkę lodów, posypać płatkami owsianymi i natychmiast podawać.