Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Wodę na syrop wlać do garnka i rozpuścić w niej cukier. Zagotować i pozostawić bez mieszania 5 min na małym ogniu, po czym zdjąć z kuchenki. Dodać sok jabłkowy i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporną formę wysmarować połową masła. Jabłka umyć, osuszyć i z każdego wyciąć specjalnym nożem gniazdo nasienne. Następnie obrać od góry do 1/3 wysokości i ustawić jedno przy drugim w formie. Każde jabłko polać przygotowanym sosem.
Galaretkę wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i migdałami i napełnić masą owoce. Formę wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut, aż jabłka będą miękkie.
Resztę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim płatki owsiane. Jabłka wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Na każdym umieścić kulkę lodów, posypać płatkami owsianymi i natychmiast podawać.