Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i dietetyczne. Polecam na śniadanko lub jako deser :)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 261
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 52
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 261
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 52
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy do nich zrobiony wcześniej i odstawiony na 10 minut zaczyn z drożdży i ciepłego mleka (można dodać odrobinę cukru). Pod koniec łyżką drewnianą łączymy z mąką. Odstawiamy na 30 minut aż ciasto lekko napęcznieje.
Jabuszka kroimy na cząstki i dodajemy do nich cynamon. Odstawiamy na 10 minut i jak puszczą delikatnie sok to dodatejmy otręby owsiane i pokruszone orzechy laskowe wraz ze słonecznikiem.
Do owoców dodajemy ciasto lekko jest mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (grzanie góra i dół). Blaszkę wykładamy pergaminem i łyżką kładziemy ciasto formując placuszki. Z podanych składników wychodzi około 12 placuszków. Pieczemy około 30 minut aż wierzch i spód się zrumienią. Z uwagi na delikatne ciasto nie polecam ich przekładać w trakcie pieczenia.
Jeżeli ktoś woli wersję słodszą lub ma cierpkie jabłuszka polecam dodanie miodu. SMACZNEGO:)