Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernik kasztelański"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Składniki
Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnię wsyp szklankę cukru, mieszaj, aż się stopi. Dolej sok z cytryny i 2 łyżki wrzątku oraz miód. Wymieszaj, zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by lekko przestygł.
Jajka połącz z pozostałym cukrem. Utrzyj mikserem. Dosyp sodę oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel z miodem i ponownie wymieszaj ciasto.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je 50 minut w temp. 170 st. Oblej lukrem.Źródło: Tina