Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernik kasztelański"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnię wsyp szklankę cukru, mieszaj, aż się stopi. Dolej sok z cytryny i 2 łyżki wrzątku oraz miód. Wymieszaj, zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by lekko przestygł.
Jajka połącz z pozostałym cukrem. Utrzyj mikserem. Dosyp sodę oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel z miodem i ponownie wymieszaj ciasto.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je 50 minut w temp. 170 st. Oblej lukrem.Źródło: Tina