Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowa szarlotka"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98390
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1937
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5782
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5785
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98390
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1937
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5782
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5785
Składniki
Pierniki drobno pokrusz lub zetrzyj do miski. Zalej śmietaną. Dodaj rum i posyp cynamonem. Dobrze wymieszaj (tak, aby powstała jednolita masa).
Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój w grube plastry i błyskawicznie skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Ciasto rozłóż na posypanej mąką stolnicy (gdy jest mrożone, najpierw je rozmroź).
Rozwałkuj na cienki prostokąt. Wyłóż na niego masę piernikową i jabłka. Zwiń.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną pergaminem (końce rolady powinny być pod spodem).
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st.C.
Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień