Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowa szarlotka"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115576
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1361
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115576
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1361
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Składniki
Pierniki drobno pokrusz lub zetrzyj do miski. Zalej śmietaną. Dodaj rum i posyp cynamonem. Dobrze wymieszaj (tak, aby powstała jednolita masa).
Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój w grube plastry i błyskawicznie skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Ciasto rozłóż na posypanej mąką stolnicy (gdy jest mrożone, najpierw je rozmroź).
Rozwałkuj na cienki prostokąt. Wyłóż na niego masę piernikową i jabłka. Zwiń.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną pergaminem (końce rolady powinny być pod spodem).
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st.C.
Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień