Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pierogi... pycha... pierogi z malinami.... 7 niebo...
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1685
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 259
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 570
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1685
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 259
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 570
Składniki
Mąkę pszesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie ciasto.
Maliny przebieramy i szybko opłukujemy na sicie, dokładnie osączamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów i szklanką wycinamy kółka. Na krążki ciasta nakładamy po łyżeczce malin z cukrem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy, aż wypłyną. po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę ( ok. 2 - 3 minuty). Ostrożnie wyjmujemy po jednym łyżką cedzawkową, dokładnie osączamy i wykładamy na pólmisek. Podajemy na ciepło, od razu po ugotowaniu, posypane cukrem lub polane jogurtem.