Do góry

Desery Przepis na:

Pijane kokosanki

Pijane kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 447

Dodano:

Odsłon: 7794

Rozkosznie kaloryczne z odrobiną egzotyki.

Składniki

  • szklanka mąki, 3
  • jajka, 3
  • proszek do pieczenia, 3
  • margaryna, 1
  • cukier, 3 szklanki
  • mleko, 9 łyżek
  • kako, 6 łyżek
  • woda, 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe, 1
  • rumu, 1 łyżeczka
  • zapach rumowy, 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pijane kokosanki

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijam pianę i dodaję na końcu mieszając drewnianą łyżką delikatnie. Wykładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy, wyrównuję i piekę ok 30 minut w 180 stopniach.

  2. Na drugi dzień lub jak ciasto wystygnie całkowicie, robię polewę czekoladową. Kakao, cukier i wodę trzeba zagotować, dodać rum i zapach rumowy. Wymieszać i lekko przestudzić. Ciasto kroję w kostke i wkładam do polewy a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Możecie użyć innego alkoholu i zapachu ale rumowy jest idealny!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń