Do góry

Desery Przepis na:

Pijane rodzynki - ciasto

Pijane rodzynki - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 11595

Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci :) Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 7 jajek rozm. L
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 l mleka
  • 20 dkg masła
  • Na polewę:
  • 30 dkg rodzynek
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna lub deserowa
  • 10 dkg masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalałam rumem na 12 godzin.

  2. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam.
    Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie.
    Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35x20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni.
    Do drugiej części ciasta dodałam przesiane kakao i wymieszałam. Piekłam tak samo jak pierwszą część ciasta.

  3. Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam.
    Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone masło do gotującego się budyniu. Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem.

    Gorącą masę wylałam na jasny blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim ciemnym blatem. Polałam polewą z rodzynkami.

  4. W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam.
    Do polewy czekoladowej dodałam rodzynki odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta.

    Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Notatki:
    * zamiast rumu można rodzynki namoczyć w wódce z dodatkiem olejku rumowego
    * alkoholem z moczenia rodzynek można nasączyć biszkopt

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jacek_0707 04 grudnia Cytując Maleńczuka: "A o rumie zapomnieli..." :o(
O rumie nic nie jest wspomniane jako o składniku...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 04 grudnia Witam, ja użyłam rodzynek, żurawinę i morele ( suszone |) z nalewki bożonarodzeniowej - taki mix - ale pyszny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 21 listopada Każde Twoje ciasto jest fantastyczne a te równe kawałki...extra! Pozdrawiam serdecznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń