Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek czekoladowo-migdałowy"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł
Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.
Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby dobrze się połączyły. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35–45 minut w 180oC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 360 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia