Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek czekoladowo-migdałowy"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 552
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1000
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2723
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 552
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1000
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2723
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł
Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.
Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby dobrze się połączyły. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35–45 minut w 180oC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 360 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia