Do góry

Desery Przepis na:

Placek czekoladowo-migdałowy

Placek czekoladowo-migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Placek czekoladowo-migdałowy"

Składniki

  • 250 g mąki
  • 400 g masła
  • 350 g cukru
  • 8 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g migdałów bez skóry
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • łyżeczka cynamonu
  • 750 g wiśni
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek czekoladowo-migdałowy

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł

  2. Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.

  3. Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby dobrze się połączyły. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.

  4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35–45 minut w 180oC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

  5. Wartość odżywcza porcji 360 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 30 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń