Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek jabłkowo-kokosowy"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
Składniki
<strong>Na biszkoptowy spód:</strong>
<strong>Na masę:</strong>
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cząstki, zalej 3 szklankami wody, dodaj goździki, zagotuj i odstaw. Po ostygnięciu jabłka przełóż na sito, kompot zachowaj.
Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru. Następnie dodawaj do nich porcjami przesianą mąkę, cukier wanilinowy, wodę, a na koniec dosyp proszek do pieczenia, cały czas mieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodawaj ją po łyżce do ciasta i mieszaj. Następnie wylej ciasto na natłuszczoną prostokątną blaszkę. Piecz na złoty kolor w 180° C.
W wodzie, w której gotowały się jabłka ugotuj budynie waniliowe. Na upieczone ciasto wyłóż podgotowane jabłka połączone z cynamonem i łyżką cukru, a na nie wylej gorący budyń.
Na margarynie zrumień wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Gdy ostygną, dodaj do kokosowej masy 2 jajka i wyłóż na budyń. Zapiekaj 15 min w 210° C.
75 minut Porcja: 388 kilokalorii
<strong>Jeśli używasz do szarlotki jabłek suszonych, namocz je wcześniej w soku jabłkowym.</strong>Źródło: Świat i Ludzie