Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek korzenny na miodzie"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31004
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5397
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31004
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5397
Składniki
Miód lipowy (ewentualnie można go zastąpić miodem akacjowym) i gryczany stopić z masłem. Przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z pokruszonym karmelem.
Połączyć ze stopionym miodem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dobrze wymieszać.
Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-35 minut. Wystudzić.
Białą polewę czekoladową stopić wraz z masłem kokosowym (można je kupić w niektórych sklepach z ekologiczną żywnością lub poszukać w sklepach internetowych).
Posmarować nią wierzch wystudzonego placka. Udekorować kandyzowanymi wisienkami i pistacjami. Gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
Przełożyć do szprycy cukierniczej z niewielkim otworkiem. Wyciskając cienkie paseczki, rysować na wierzchu ciasta gwiazdki, choinki itp.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco