Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek owocowy z bitą śmietaną"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9240
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9240
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło. Wyrób gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki i odstaw na 30 minut, aby się uleżało.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o wymiarach 25 x 53 cm i piecz w temperaturze 200 °C przez ok. 20 minut. Gdy placki się upieką, odstaw, aby ostygły w blasze.
Jeden płat ciasta posmaruj dżemem. Uformuj wokół niego kołnierz z folii aluminiowej o wysokości ok. 4 centymetry.
Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji, resztę obierz i pokrój na kawałki. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, dodaj galaretki i podgotuj. Odstaw z ognia i wlej białe wino.
Ciepłą galaretką polej owoce i wymieszaj dobrze w misce. Rozłóż na cieście z warstwą dżemu, nie zdejmując folii. Nałóż drugi placek i obciąż deską. Wstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Następnie zdejmij kołnierz i pokrój. Udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Czas przygotowania: 65 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 187 kcalŹródło: Na żywo