Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek owocowy z bitą śmietaną"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 892
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4523
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1140
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 508
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 892
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4523
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1140
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 508
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło. Wyrób gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki i odstaw na 30 minut, aby się uleżało.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o wymiarach 25 x 53 cm i piecz w temperaturze 200 °C przez ok. 20 minut. Gdy placki się upieką, odstaw, aby ostygły w blasze.
Jeden płat ciasta posmaruj dżemem. Uformuj wokół niego kołnierz z folii aluminiowej o wysokości ok. 4 centymetry.
Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji, resztę obierz i pokrój na kawałki. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, dodaj galaretki i podgotuj. Odstaw z ognia i wlej białe wino.
Ciepłą galaretką polej owoce i wymieszaj dobrze w misce. Rozłóż na cieście z warstwą dżemu, nie zdejmując folii. Nałóż drugi placek i obciąż deską. Wstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Następnie zdejmij kołnierz i pokrój. Udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Czas przygotowania: 65 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 187 kcalŹródło: Na żywo