Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6
Dodano: 30.08.2010
Odsłon: 10254
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, soli, posiekanej margaryny i jaj zagnieść ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą, chłodzić około 30 min. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni celsjusza.Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Zapiekać ok. 15 min
mleko zagotować z solą, wsypać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie mleko i będzie miękki. Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę także ubić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
do masy dodać ryż, migdały i skurkę z cytryny, wymieszać. Następnie kolejno dodać śmietanę i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę ryżową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Placek piec okolo 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

grazka950 04 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
ciasto bardzo mnie zainteresowało,ale te kalorie mnie przeraziły :-(1 Kto głosował? | Odpowiedz

KasiaN 02 września 2010Zgłoś do usunięcia
annawk, cieszę się bardzo, że smakowało :) Pozdrowienia dla łasuchów :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 02 września 2010Zgłoś do usunięcia
nie doczekałam soboty - zrobiłam wczoraj , a dziś już nie ma - pyszny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agus32 01 września 2010Zgłoś do usunięcia
Już w ulubionych, szkoda, że już jest tak póżno , bo już bym piekła.Bardzo intrygujący przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

KasiaN 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
przepis na blaszkę 25 cm na 40 cm0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawe połączenie ciasto godne zrobienia .......0 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
musi być pyszne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo oryginalny przepis,również nie słyszałam o takim placku.Myślę ,że proporcje są na dużą blaszkę czy tak ? (do ulubionych i do wypróbowania w najbliższą sobotę )0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawa propozycja z tym ryżem, nie słyszałam nigdy o takim placku a Twój wygląda wyśmienicie wiec zrobie w najbliższą sobote i dam znać jak mi poszło:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 31 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
zapowiada się ciekawie :-) ryżu w takiej wersji jeszcze nie jadłam ...0 Kto głosował? | Odpowiedz