Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy z kruszonką"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35805
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1233
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35805
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1233
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
        
        Składniki
Śliwki umyj, przekrój na pół i ostrożnie usuń pestki. Jajko umyj i rozbij do miseczki.
na kruszonkę: cukier puder i cynamon, mąkę oraz miękkie masło utrzyj palcami, aby powstały grudki, i odstaw.
Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobny cukier, wlej olej, dodaj roztrzepaną maślankę oraz całe jajko. wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach lub połącz trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto.
Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką (lub bułką tartą). Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Poukładaj na tym poprzekrawane na pół śliwki i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmij z formy.
55 minut, Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie