Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457193
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1320
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2170
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457193
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1320
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2170
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, letnie mleko mieszamy z drożdżami, jajkiem, cukrem i masłem. Wlewamy do mąki i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Śliwki myjemy, nacinamy, pestki wyjmujemy.
Prostokątną formę natłuszczamy i prószymy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, wałkujemy i przenosimy do brytfanny. Masę makową, jeśli trzeba, osączamy na sicie z tłuszczu i wykładamy równą warstwą na ciasto. Śliwki układamy na maku.
Wszystkie kruszonki szybkimi ruchami zagniatamy w grudki. Posypujemy nimi ciasto. Na 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 0,90 złŹródło: Rewia