Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7848
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1032
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13606
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7848
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1032
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13606
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, letnie mleko mieszamy z drożdżami, jajkiem, cukrem i masłem. Wlewamy do mąki i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Śliwki myjemy, nacinamy, pestki wyjmujemy.
Prostokątną formę natłuszczamy i prószymy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, wałkujemy i przenosimy do brytfanny. Masę makową, jeśli trzeba, osączamy na sicie z tłuszczu i wykładamy równą warstwą na ciasto. Śliwki układamy na maku.
Wszystkie kruszonki szybkimi ruchami zagniatamy w grudki. Posypujemy nimi ciasto. Na 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 0,90 złŹródło: Rewia