Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 101
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 101
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, letnie mleko mieszamy z drożdżami, jajkiem, cukrem i masłem. Wlewamy do mąki i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Śliwki myjemy, nacinamy, pestki wyjmujemy.
Prostokątną formę natłuszczamy i prószymy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, wałkujemy i przenosimy do brytfanny. Masę makową, jeśli trzeba, osączamy na sicie z tłuszczu i wykładamy równą warstwą na ciasto. Śliwki układamy na maku.
Wszystkie kruszonki szybkimi ruchami zagniatamy w grudki. Posypujemy nimi ciasto. Na 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 0,90 złŹródło: Rewia