Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i twarożkiem"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1283
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1283
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Składniki
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, 1/3 zamroź, resztę włóż do lodówki.
Opłukany mak ugotuj do miękkości w mleku, odcedź i zmiel trzy razy. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mak, rodzynki, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ser zmiel dwukrotnie. Masło na masę serową utrzyj z żółtkami, dodaj ser, wymieszaj. Dołóż mąkę ziemniaczaną, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ciasto z lodówki rozwałkuj i wyłóż na blachę (o wym. 35x20 cm) z papierem do pie czenia. Rozsmaruj masę mako wą, a na niej – masę serową. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce na masę serową. Piecz ok. godziny w 160°C. Gorące udekoruj gotową polewą czekoladową.
85 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 12-16 porcji.
<strong>Katarzyna Kosmala z Czarnolasu</strong>Źródło: Kobieta i życie