Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i twarożkiem"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4458
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154680
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1012
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 419
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4458
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154680
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1012
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 419
Składniki
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, 1/3 zamroź, resztę włóż do lodówki.
Opłukany mak ugotuj do miękkości w mleku, odcedź i zmiel trzy razy. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mak, rodzynki, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ser zmiel dwukrotnie. Masło na masę serową utrzyj z żółtkami, dodaj ser, wymieszaj. Dołóż mąkę ziemniaczaną, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ciasto z lodówki rozwałkuj i wyłóż na blachę (o wym. 35x20 cm) z papierem do pie czenia. Rozsmaruj masę mako wą, a na niej – masę serową. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce na masę serową. Piecz ok. godziny w 160°C. Gorące udekoruj gotową polewą czekoladową.
85 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 12-16 porcji.
<strong>Katarzyna Kosmala z Czarnolasu</strong>Źródło: Kobieta i życie