Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z morelami i makiem"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1311
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 850
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 310
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 182
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 88
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1311
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 850
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 310
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę przesiej, na środku zrób dołeczek. Wsyp rozkruszone drożdże, posyp łyżeczką cukru i polej połową letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn.
Dodaj pozostałe mleko z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i roztopionym masłem. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znów je pozagniataj i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Przenieś na blachę.
Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem i masłem. Wsyp mak i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Odstaw, dodaj cynamon i poczekaj, aż wystygnie. Masę makową rozsmaruj na cieście w poprzeczne pasy.
Między nadzienie makowe rozłóż pokrojone morele. Posyp migdałami. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 30 minut. Czas przyg.: 60 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 147 kcalŹródło: Na żywo