Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z owocami leśnymi"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na pianę. Do kremu masłowego stopniowo wmieszaj lekko ciepłe mleko i część przesianej mąki krupczatki.
Z białek ubij sztywną pianę i wmieszaj ją do ciasta z resztą mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Wlej ciasto do formy i rozsmaruj je równomiernie. Umyte owoce leśne obtocz w mące krupczatce, by nie opadły na dno. Wysyp owoce na ciasto. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 35-40 minut. Po schłodzeniu ciasta, pokrój je na kawałki i posyp cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień