Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 473
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9621
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1118
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4454
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 473
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9621
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1118
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4454
Składniki
Stop 1/2 kostki masła. Dolej mleko, podgrzej, przestudź. Do miski wsyp 3 szklanki mąki, drożdże oraz 1/3 szklanki cukru. Dodaj 1 jajko i mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 40 minut. Blachę natłuść.
Śliwki rozetnij, usuń pestki. Śmietanę połącz z 3 jajkami, 3 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Ciasto rozwałkuj. Wylep spód i brzegi blachy. Na cieście rozłóż śliwki. Polej je masą śmietanową.
Z reszty mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch placka. Ciasto piecz 45–50 minut w temp. 200 st.Źródło: Tina