Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki z jabłkiem

Placuszki z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Placuszki z jabłkiem"

Składniki

  • 1/3 kostki masła (ok 7 dag)
  • 2 średnie kwaskowe jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. maślanki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gęstego jogurtu waniliowego
  • cytryna i melisa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placuszki z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Stop połowę masła, odstaw je do wystudzenia. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki i wytnij środki z pestkami (najlepiej specjalnym nożem do wycinania gniazd nasiennych, aby nie uszkodzić miąższu). Wydrążone jabłka pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.

  2. Jajka wymieszaj mikserem ze szczyptą soli, cukrem oraz maślanką. Wlej przestudzone masło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Szybko wymieszaj ciasto łyżką.

  3. Na patelni rozgrzej porcjami pozostałe masło. Łyżką nałóż porcje ciasta. Uformuj owalne racuchy. Na każdym połóż plasterek jabłka. Smaż na rumiano po 2 minuty z każdej strony. W sumie smażenie zajmie ok. 10 minut.

  4. Gotowe placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z dodatkiem waniliowego jogurtu. Udekoruj cząstki cytryny oraz listkami melisy.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń