Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki z jabłkiem"
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9997
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9028
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6396
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9997
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9028
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6396
Składniki
Stop połowę masła, odstaw je do wystudzenia. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki i wytnij środki z pestkami (najlepiej specjalnym nożem do wycinania gniazd nasiennych, aby nie uszkodzić miąższu). Wydrążone jabłka pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.
Jajka wymieszaj mikserem ze szczyptą soli, cukrem oraz maślanką. Wlej przestudzone masło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Szybko wymieszaj ciasto łyżką.
Na patelni rozgrzej porcjami pozostałe masło. Łyżką nałóż porcje ciasta. Uformuj owalne racuchy. Na każdym połóż plasterek jabłka. Smaż na rumiano po 2 minuty z każdej strony. W sumie smażenie zajmie ok. 10 minut.
Gotowe placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z dodatkiem waniliowego jogurtu. Udekoruj cząstki cytryny oraz listkami melisy.Źródło: Naj