Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pleśniak z wiśniami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3378
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 90
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 827
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 85
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3378
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 90
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 827
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 85
Składniki
60 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Margarynę, mąkę, żółtka, szklankę cukru i proszek do pieczenia zagniatam na gładkie ciasto. Dzielę na trzy części. Większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części dodaję kakao. Wszystkie trzy części chłodzę w lodówce. Białka ubijam na sztywno z 1/2 szklanki cukru i kisielem w proszku.
Największą częścią ciasta wyklejam blachę. Na to układam wiśnie. Na owoce ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Na to wykładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto.
Całość piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Anna Złotkowska z Wrocławia.Źródło: Kobieta i życie