Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pleśniak z wiśniami"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
60 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Margarynę, mąkę, żółtka, szklankę cukru i proszek do pieczenia zagniatam na gładkie ciasto. Dzielę na trzy części. Większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części dodaję kakao. Wszystkie trzy części chłodzę w lodówce. Białka ubijam na sztywno z 1/2 szklanki cukru i kisielem w proszku.
Największą częścią ciasta wyklejam blachę. Na to układam wiśnie. Na owoce ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Na to wykładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto.
Całość piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Anna Złotkowska z Wrocławia.Źródło: Kobieta i życie