Do góry

Desery Przepis na:

Polędwica z dzika w czerwonym winie

Polędwica z dzika w czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 129

Sprawdzony przepis na "Polędwica z dzika w czerwonym winie"

Składniki

  • Mięso: polędwiczka z dzika lub z innego mięsa
  • olej do smażenia
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 suszone grzyby
  • szczypta słodkiej papryki
  • suszone śliwki
  • szczypta imbiru
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz Sos: łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwica z dzika w czerwonym winie

Przygotowanie

  1. Polędwicę pokrój na grube plastry. Zalej je czerwonym winem z dodatkiem imbiru, estragonu, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dodaj posiekane grzyby i śliwkę, marynuj przez noc. Smaż mięso z każdej strony. Włóż wraz z marynatą w rękaw do pieczenia. \

  2. Piecz w temperaturze 220°C przez około 30 minut. Rozgrzej masło, dodaj mąkę, mieszając smaż chwilę. Wlej mleko, dodaj musztardę, pieprz, sól, zagotuj, cały czas mieszając, by powstał jednolity sos. Mięso wyjmij z piekarni. Podawaj z ziemniakami i fasolką szparagową.

  3. Czas: około godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń